ОБРАБОТКА НА СТЪКЛА

ПРАВОЛИНЕЙНО КАНТИРАНЕ

След като стъклото бъде отрязано, ръбовете му остават режещи, поради което кантовете трябва да бъдат шлифовани. Именно това е функцията на кантирането на стъклата и огледалата. GLASS STAR, Ви предлага кантиране на праволинейни и неправолинейни форми, на стъкла с дебелина от 3 до 24 мм. Също така разполагаме с машини за рязане и кантиране на ламинирани стъкла до 32 мм. 

ФАСЕТИРАНЕ

Фастетът е техника, която най-често се прилага върху огледалата и придава естетически завършек. Разбира се, фасетирането на стъкло също не е изключено. В най-общи линии, фасетът е скосяване на ръбовете и обикновено е около един-два сантиметра, но би могъл да бъде по-малко или повече в зависимост от Вашите предпочитания. Тук отново можем да подчертаем, че без значение каква е формата на желаното от Вас стъкло или огледало, GLASS STAR Ви предлага праволинеен и криволинеен фасет.

ПРОБИВАНЕ НА ОТВОРИ

В зависимост от различните закрепвания, отваряемост, панти, захвати и дръжки на стъклото, може да се наложи определен отвор да бъде направен. GLASS STAR може да Ви предложи дупки и отвори на стъклото с минимално ф = 4мм и без ограничение в максималната големина на отвора.

ЛАМИНИРАНЕ НА СТЪКЛО

Ламинираното стъкло се състои от две или повече стъкла, които са слепени помежду си с еластично и устойчиво на разкъсване фолио (EVA – Ethylene Vinyl Acetate или PVB – Polyvinyl Butyral). На практика може да се ламинират почти всички видове стъкла, а междинният слой може да бъде прозрачен, матиран или цветен. По този начин е осигурена широка гама от продукти с приложения в строителството, архитектурата и интериора.

Основните свойства на ламинираното стъкло са сигурност и безопасност.
При счупване на едно от съставните стъкла, ламинираното стъкло не се разрушава на малки парчета, а остава цяло, предпазено от междинното фолио. По този начин намалява значително опасността от нараняване. Чрез различни конфигурации освен безопасност могат да бъдат постигнати устойчивост срещу взлом, пробив или изстрели. За всяка устойчивост е необходимо производство на ламинирано стъкло със строго определени в производствените стандарти изисквания за дебелина и вид на стъклата, както и за брой на междинните слоеве.

Друга характерна особеност е свойството на ламинираното стъкло да подтиска шума. По този начин, чрез вграждане в стъклопакет, то се използва ефективно за шумоизолация при остъкляване на строителни обекти.

 

КАНТИРАНЕ НА НЕПРАВИЛНИ ФОРМИ

С помощта на машината за неправилни форми, фирмата ни кантира елипси, кръгове, плотове за маси, бар-плотове, огледала, всякакви форми и размери, по желание на клиента.

ЗАКАЛЯВАНЕ НА СТЪКЛО

Стъкло, нагрято до температура, близка до точката му на топене и след това подложено на рязко охлаждане при определни условия се нарича закалено стъкло. Процесът на топлинна обработка създава индуцирано напрежение в стъклото, което води до неговата допълнителна якост, устойчивост на термични влияния и удари. При този процес стъклото се нагрява до 650oС, веднага след което се охлажда от струи студен въздух. Именно това рязко и продължително охлаждане води до закаляване, с което стъклата получават четири до пет пъти по-голяма здравина от обикновените стъкла. Неправилно е популярното схващане, че закаленото стъкло е нечупливо или почти нечупливо. При счупване обаче се получават стотици малки парченца без остри ръбове, които от една страна са гарант за качествено закаляване, от друга страна правят закаленото стъкло идеален избор за безопасно остъкляване. 

ЛЕПЕНЕ С UV ЛЕПИЛА

Лепене с UV-  е процес, при който се използват специални лепила и лампи с ултравиолетово лъчение в определен спектър на лъчите, с цел дълготрайно и надеждно залепване. UV лепилата са напълно прозрачни, което ги прави подходящи за залепване на стъкло със стъкло при изработката на мебели от стъкло. Трябва да се знае, че повърхностите, които ще се лепят трябва да са идеално чисти и равни /кантирани/, като металите трябва да бъдат без нанесени покрития. Само тогава може да бъде гарантирано качеството и здравината на залепване. 

МАТИРАНЕ НА СТЪКЛА И ОГЛЕДАЛА

Матирането е процес, при който вследствие на химическа или механична обработка, стъклото придобива млечно бял полупрозрачен цвят. По желание на клиента, тази обработка може да бъде последвана от фиксиране, което се осъществява със специален препарат и цели както постигането на траен ефект, така и предпазване на стъклото от оставането на неприятни следи и отпечатъци при допир с него.