ФЛОАТНИ СТЪКЛА

90% от плоското стъкло в света се произвежда чрез технологията на флоатното стъкло. При нея разтопеното стъкло се излива в единия край на вана с разтопен калай. Стъклото се стича по калая и се подравнява, създавайки плоска повърхност от двете страни. Стъклото бавно се охлажда и втвърдява, докато преминава по разтопения калай, след което излиза от ваната като непрекъсната лента. След това стъклото се полира. Завършеният продукт има почти идеално успоредни повърхности. Стъклото се произвежда в стандартни дебелини от 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 19 и 22 мм. 

По този начин се получава изключително гладко стъкло, без каквито и да е оптически дефекти. Подходящо за употреба в строителството, обзавеждането и интериора, както и на места, където се изисква неутрално прозрачно стъкло.

Флоатните стъкла могат да бъдат безцветни и обемно оцветени. Обемно оцветените в масата си флоатни стъкла намират приложение както в строителството, така и в интериора. Употребяват се за производство на стъклопакети, мебели (плотове, маси, рафтове и др.), за преградни стени и др.